Resepi Ayam Masak Merah
Ayam Masak Merah yang sedap mestilah harum bau nya, hasil dari rempah yang ditumis ataupun dikisar. Kuah pun mestilah pekat dengan bawang dan cili yang dimasak dan ada rasa lemak-lemak dari susu. Texture ayam pun tak keras kejung kalau kita makan, lembut elok dimasak. Kalau dipadankan dengan nasi minyak dan acar rampai berempah, memang mantap teruk. Jom tengok cara masaknya.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan A:
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 20-25 biji cili kering
Bahan-bahan B:
- 1 ekor ayam
- 2 sk garam
- 2 sk serbuk kunyit
- 1 biji bawang besar
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 1-2 helai daun pandan
- 2-3 sb gula melaka
- 2 biji tomato
- 2 sb sos tiram
- 4 sb puri tomato
- 1 biji bawang besar/holland
- Serbuk seasoning, jika suka
- Daun sup
- 1/3 cwn susu cair
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk ayam masak merah:
- Potong kasar bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Serai nipis (supaya halus elok bila masak nanti).
- Cili kering rebus sehingga lembut, toskan air dan buang biji.
- Kisar halus bahan potong, cili kering dan air (air anggaran separuh tenggelam bahan).
- Hiris nipis bawang besar dan daun sup, potong kasar tomato dan potong membulat bawang holland.
- Perap ayam dengan garam dan kunyit.
- Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Tumis rempah 2 sekawan (kulit kayu manis dan bunga lawang), bawang besar dan daun pandan. Tumis sampai bawang lembut.
- Masukkan bahan kisar halus dan air. Masak sampai sambal kering dan pecah minyak.
- Masukkan gula melaka dan hirisan tomato. Kacau sebati.
- Masukkan ayam goreng dan tomato puri. Masak sampai ayam meresap kuah sambal.
- Tambah garam, sos tiram, serbuk seasoning (pilihan) dan susu cair.
- Tabur daun sup dan hirisan bawang holland. Kacau sekejap kemudian terus tutup api.
Tip:
Kalau kuali kecil, goreng ayam sikit-sikit. Penuh sangat nanti lambat pulak nak masak sebab suhu minyak dah drop jadi sejuk.
Che Nom tak masukkan air asam jawa untuk resepi ni sebab tomato dan tomato puri dah cukup masam
0 Comments